XVII Eesti Kammerkooride Festivali tulemused

  • 25. märts 2024

23. märtsil 2024 toimus Pärnu Vanalinna Põhikoolis XVII Eesti Kammerkooride Festival.

XVII Eesti Kammerkooride Festivali (EKF) keskmes oli kooride konkurss, mis toimus tänavu kahes kategoorias, kus esitasid kõik kaheksa osalenud koori mitmekülgse ja tugeva kava. Muusikaliselt poolelt olid tänavuse festivali fookuses romantilise ajastu heliloojad: nii kõlas kõikide kooride kavades kohustuslik lugu Gustav Holsti sulest. Kodumaiste autorite populariseerimiseks on teine kohustuslik nõue vähemalt ühe Eesti naishelilooja loomingu esitamine: kavades kuulsime loomingut heliloojatelt, nagu Ester Mägi, Mari Vihmand, Galina Grigorjeva, Miina Härma, Maria Kõrvits ja Kadri Voorand.

Konkurssi hindas viieliikmeline rahvusvaheline žürii koosseisus Marta Ozola (Läti, žürii esinaine), Küllike Joosing, Marika Pärk, Allan Vurma ja Kuldar Schüts. Esmakordselt pakkusime dirigentidele võimalust lisaks kirjalikule tagasisidele kohtuda žüriiliikmetega arutlemiseks ka näost näkku, et saada vahetu tagasiside ja algatada diskussiooni võimalus, mille kohta tuli head tagasiside mõlemalt poolelt ja mida loodame tulevikus ka kasutada.

Eesti Kammerkooride Festivali eripärana toimusid lisaks konkursile ja lõppkontserdile ka harivad loengud, töötoad ja tuurid. Eelregistreerimisega oli võimalik liituda Anne-Liis Polli töötoaga “Improkoor” või külastada Pärnu Muuseumi püsiekspositsiooni koos giidiga. Koolimajas kohapeal oli kõikidele avatud Veeda Kala loeng “Naisloojad läbi aja”. Kõik tegevused võeti meeleolukalt vastu, täiendades oma erialaseid teadmisi ja oskuseid või tutvudes festivali toimumislinna kultuurilooga.

XVII Eesti Kammerkooride Festivali tulemused:

A-kategooria
I koht – Tallinna Kammerkoor ja Tartu ülikooli kammerkoor
III koht – segakoor Noorus

B-kategooria
I koht – Pärnu kammerkoor
II koht – segakoor Tulesäde
III koht – Naiskoor Kevad
IV koht – Mõisaküla kammerkoor Kungla
V koht – Segakoor Sakala

Eripreemiad
Parim dirigent: Triin Koch (Tartu ülikooli kammerkoor)
Parim noor dirigent: Aveli Meeles (segakoor Tulesäde)
Parim kohustusliku loo esitus: Tartu ülikooli kammerkoor (Gustav Holst I Sowed the Seeds of Love, 1. osa tsüklist Six Choral Folksongs op. 36b)

Festivali toetasid Pärnu linn, Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, Eesti Kooriühing, ajakiri Muusika, Eesti Muusika Infokeskus.